Je zou het zo snel niet bedenken, maar er zijn genoeg groene uitstapjes die juist in de winter heel leuk zijn om te doen. In een klamme kas tussen de bananenbomen struinen terwijl de regen uit de lucht klatert. Zo krijgt de herfst toch nog een exotisch sausje.

Orchideeën kijken

Onder het dak van de overdekte Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bloeien duizenden orchideeën en fladderen prachtige vlinders en papegaaien rond. Alsof je in een oerwoud loopt. Afgelopen oktober opende voor het eerst de zwevende bloementuin. Een extra reden om te gaan kijken, want het is gegarandeerd liefde op het eerste gezicht met deze spectaculaire verzameling van ‘zwevende’ zomerbloeiers.

Tropische vlinders

Vlak achter het duingebied van Noord-Holland ligt in Waarland de tropische vlindertuin Vlindorado, eén van de grootste overdekte vlindertuinen van Europa. Bijzondere vlindersoorten tref je hier dan ook zeker aan. Sinds twee jaar is er ook een grote inloopvolière met veel kleurige tropische (zang)vogels. De vlinder- en vogeltuin worden gecombineerd met een tropische bloemen- en papayakwekerij; leuk om daar eens een blik in de keuken te werpen. Wil je een kijkje nemen, wees er dan wel snel bij. Na half november is Vlindorado namelijk voor een paar maanden gesloten.

Exotische plantencollecties

Veel Botanische tuinen in Nederland zijn uitgerust met tropische kassencomplexen, waar je hartje winter nog heerlijk in je T-shirtje tussen de tropische planten kunt wandelen. Zo vind je bij de Botanische tuinen in Utrecht bijvoorbeeld een Tropische kas met écht tropische planten waaronder de Cacao, Papaya en liaansoorten. De Hortus Botanicus in Amsterdam heeft drie soorten kassen; een vlinderkas, een monumentale palmenkas met uiteraard palmen, markante planten zoals de ‘Three Kings’ liaan, maar ook opvallende winterbloeiers zoals de kowhai (Sophora tetraptera). Maar de echte blikvanger van Hortus Botanicus Amsterdam is toch wel de Drie Klimatenkas. Deze kas is verdeeld in drie klimaatzones die de subtropen, de woestijn en de tropen vertegenwoordigen.

Groene uitjes onder een dak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *