De temperatuur gaat langzaam maar zeker weer omhoog, aan de bomen komen weer bladeren en sommige bloemen beginnen al te bloeien, de lente is in aankomst. Om in de zomer een mooi groene, bloeiende tuin te hebben is er wel het één en ander aan onderhoud nodig om te tuin op te frissen. Warentuin vertelt welke werkzaamheden er allemaal moeten gebeuren.

Onkruid

Buiten dat onkruid er niet echt fraai uitziet, is het ook nog eens slecht voor de planten. Begin daarom al vroeg in het voorjaar met het verwijderen van onkruid, door dit goed bij te houden voorkom je dat het gaat woekeren. Je moet bij het verwijderen van onkruid er goed op letten dat je alle wortels er mee uit trekt, anders groeit het snel terug. Je kan er ook voor kiezen om de grond te schoffelen, hiermee maak je de grond los waardoor het moeilijker wordt voor het onkruid om weer te wortelen. Schoffel bij voorkeur alleen wanneer het droog is, zo sterft de onkruid snel uit. Het helemaal voorkomen van onkruid is lastig, het is immers in zeer hardnekkige plant. Je kan wel met allerlei chemische producten aankomen, maar dit doet de grond en andere planten geen goed. Je kan het beste de grond gewoon bijhouden door regelmatig te schoffelen of je kan kiezen voor bodembedekkers. Bodembedekkers zorgen ervoor dat onkruid minder snel de kans krijgt om te groeien.

De bodem

Het belangrijkste voor veel gezonde planten en bloemen is goede grond. wanneer het winter wordt is de bodem vaak helemaal uitgeput, alle voeding is eruit opgenomen door de planten. Het is dus belangrijk dat de bodem weer voedzaam gemaakt wordt om de beplanting goed te laten groeien. Het bemesten van de grond met biologische organische mestkorrels is een prima manier om hiervoor te zorgen, door de bemesting komen er bacteriën en schimmels in de bodem, deze zorgen er op hun beurt weer voor dat organisch materiaal (ook wel mulch genoemd) wordt omgezet in voedzame grond voor de planten.

Verplanten en potten

Planten die in potten zitten, hebben een bepaalde ruimte nodig om door te kunnen groeien. Het kan dus zo zijn dat een plant dermate gegroeid is dat de groei nu geremd wordt doordat hij in een te kleine pot staat. Bij verpotten moet je niet wachten totdat de plant weer in bloei komt, dit moet vooraf gebeuren wanneer de plant in zijn ruststand staat. Probeer ook goed op te letten dat de wortels niet beschadigd raken.

Hoe bereid je je tuin goed voor op de lente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *