Zoals het belangrijk is om je vijver voor te bereiden op de naderde de winter moet er ook wat gebeuren zodra de zomer er weer aan gaat komen. In dit artikel bespreken we een aantal zaken die belangrijk zijn voor het klaarmaken van de vijver. Wil je meer weten over hoe je jouw woning klaar kan maken voor de zomer? Neem dan eens een kijkje in een woonblog.

Verzorg de waterplanten in de vijver

Bij de start van het voorjaar komt de tuin langzaamaan weer in leven. Dit geldt voor de waterplanten in de vijver exact hetzelfde. Zodra de winter voorbij is kan het daarom ook geen kwaad om de waterplanten eens goed te bestuderen. De planten die zijn afgestorven dienen direct te worden verwijderd. Deze kunnen namelijk een negatief effect hebben op de vijver hebben. De dode planten zorgen namelijk voor een bron van bacteri├źn.

Controle van de waterkwaliteit

Gedurende de winter is de kwaliteit van het water vaak enorm afgenomen. Dit komt mede door de regenval en weinige toevoeging van zuurstof die de vijver krijgt wordt dit enorm afgenomen. De vijver is vaak niet in staat om dit zelf op te kunnen lossen. Dit kan worden gemeten in de pH (7 – 8,5), gH ( 10 of hoger ) en kH ( 6 of hoger) waarde. Wanneer deze waardes weer zijn gestegen.

Voorkom alg en groen water

Tijdens het voorjaar zijn algen de grootste boosdoeners. Alles zorgt ervoor dat er minder voedingsstoffen zijn voor je huidige waterplanten. Het vervelende van dit alles is dat algen beter de winter door kunnen komen dan je de waterplanten. Het is daarom ook belangrijk dat algen direct verwijderd worden. Mochten de waterplanten niet de winter doorgekomen zijn. Dan is het wellicht tijd om een kijkje te nemen bij Warentuin voor wat nieuwe waterplanten en bestrijdingsmiddelen om algen tegen te gaan.

Juiste manier de vissen voeren

Na de winter is het belangrijk dat de vissen op een juiste manier worden gevoerd. Ze hebben voor lange tijd stil gezeten en daarom is het ook belangrijk om niet direct teveel eten te geven. De vissen moet namelijk in het begin wennen aan het innemen van voedsel.

Hoe maak ik mijn vijver klaar voor de zomer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *